Brasil | Bandeirante

Braziliaanse schone met kleurrijk karakter.

Zoals Frank Sinatra al zong: “They grow an afwul lot of coffee in Brazil”. Brazilië is dan ook de grootste koffieproducent ter wereld. Nagenoeg elke melange bevat koffiebonen afkomstig uit Brazilië. Ze voegen het essentiële zoet toe om de cup van de koffie compleet te maken. Dat geldt ook voor onze ‘Braziliaanse schone’ met kleurrijk karakter, de Brasil Bandeirante.

Droog gekoesterd door de zon.

De Brasil Bandeirante wordt geteeld op Fazenda Berrador. Deze plantage is van de familie Veloso en ligt opvallend hoog in de verder vlakke, droge Cerrado-regio. De bijzondere locatie, gecombineerd met het subtropische klimaat en het authentieke drogingsproces, maken dit een unieke koffie. In de lange Braziliaanse winter liggen de koffiebonen zich op de patio droog te koesteren in de zon. Een wereldberoemd productieproces, geroemd vanwege onder meer de zeer lage zuurgraad van de bonen.

Indonesie | Toradja kalossi

Koffie met een specifieke smaaksensatie.

In het heuvelachtige midden van het Indonesische eiland Sulawesi ligt “Toradjaland”.Dit gebied staat bekend om zijn bijzondere architectuur, begrafenisrituelen en koffie. Koffie met een heel specifieke smaaksensatie.

Organisch met karakter.

Bijna alle koffieplantages in zuidelijk Sulawesi zijn in handen van kleine koffieboeren. De koffie wordt op een hoogte van 1000 tot 1200 meter verbouwd in een vochtige en welige omgeving. Bij het telen gebruiken de boeren voornamelijk organische bemesting, gemaakt van boomschors en het pulp van de koffiebessen. De bonen worden verwerkt volgens de Wet Hull-methode, daarmee winnen ze nog meer aan body en karakter.

Intensief proces, prachtig resultaat.

De specifieke smaaksensatie zit ‘m in het proces dat de Toradja Kalossi na het plukken ondergaat. De bonen worden eerst lichtjes gedroogd, waarna de telers de zilverwitte huid verwijderen. Wat rest is een witte, uiterst gezwollen boon die vervolgens op de grond of patio verder droogt. Een procedé dat uiteindelijk een bijna donkerblauw/groene boon oplevert. Het bereiken van de typerende aardse en fruitige tonen van de Toradja Kalossi vraagt veel aandacht, maar het resultaat mag er zijn!

Peru | Altomayo

Uitgelezen koffie uit het land van de Inca’s.

Peru is een erg gevarieerd land, waar een groot aantal verschillende koffies vandaan komt. Deze bakermat van de Inca’s staat bekend om het indrukwekkende Andes gebergte; de plantages liggen gemiddeld 1800 meter hoog. Peru is één van de snelst opkomende producenten van biologische koffie. Ook onze ‘Peru Altomayo’ komt van de bijzondere, biologische COCLA-coöperatie

Coöperatie met een sociaal hart.

COCLA is een secundaire Peruaanse coöperatie, samengesteld uit 22 primaire coöperaties. COCLA ondersteunt de Peruaanse landbouw al 38 jaar lang. De coöperatie heeft voornamelijk een sociale missie en ondersteunt haar leden op allerlei gebieden. Zo bevordert COCLA de economische positie van haar telers, met speciale nadruk op verantwoord beheer van het milieu. Verder stimuleert COCLA de diversificatie van producten en de positie van vrouwen.

De allerbeste koffie van Peru.

De koffieplantages liggen verspreid over de valleien van de Convención, Yanatile en langs de Urubamba-rivier. Dat is vlakbij de Inca stad Machu Picchu (‘het wonder van Peru’). Het gebied varieert in hoogte van 800 tot 2000 meter en heeft een warm, zacht en vochtig klimaat. In dit gebied wordt de allerbeste koffie van Peru verbouwd.

Dubbel gecertificeerd.

Onze Peru Altomayo is dubbel gecertificeerd, zowel biologisch (Skal 024590) als Fair Trade (Max Havelaar).

Guatemala | Antigua Pastoral

 

Koffiesensatie op grote hoogte.

Guatemala is één van de grotere koffieproducerende landen in Centraal-Amerika en wordt alom geroemd om zijn perfecte condities voor koffieteelt. Huehuetenango, Coban, Fraijanes en Antigua zijn de vier belangrijkste koffiegebieden. Onze ‘Guatemala Antigua Pastoral’ komt uit Antigua; het gebied dat van deze vier misschien wel de meest gewaardeerde koffie voortbrengt.

 

Vruchtbare vallei tussen 3 vulkanen.

Antigua ligt dan ook in een vruchtbare vallei, ingeklemd tussen maar liefst drie vulkanen. Op een hoogte van wel 2200 meter koesteren de Guatamala Anigua Pastoral– koffieplanten zich in een constant klimaat. Gevoed door de rijke bodem tieren de struiken welig in de overdadige zon, bij een vochtigheidsgraad van 65%. De talrijke bomen die de plantages omzomen, beschermen de planten zowel tegen de hitte als de koude winternachten van december tot en met februari.

50 boeren verzorgen de koffie.

50 boeren telen, verzorgen en oogsten de koffie; dat laatste gebeurt eind februari. Vervolgens gaat de koffie naar onze Coop Acatenango in Chimaltenago. Daar wordt hij gewassen, gepulpt en gedroogd. Dan volgt het sorteren en verpakken in jute zakken.Ten slotte begint de lange reis naar onze branderij, waar de koffie eind april aankomt.

  • Coffeebeanz 8x 1000 gram

    139.44